- Συσκευασία: Φάκελος, Φάκελος Gemma
- Εποχή σποράς: Άνοιξη, Καλοκαίρι
- Μήνας σποράς: Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος
- Μήνας συγκομιδής: Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος
Γενικές πληροφορίες
Τα λαχανάκια Βρυξελλών προέρχονται από ένα φυτό που όπως το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το κοινό λάχανο κ.λπ. ανήκει στα σταυρανθή. Το λαχανάκι Βρυξελλών όπως υποδηλώνει και το όνομα του, είναι ένα λαχανικό που η καλλιέργεια του γινόταν για αιώνες στο Βέλγιο από το 1760 και από εκεί εξαπλώθηκε στις υπόλοιπες χώρες. Στοιχεία για το συγκεκριμένο λαχανικό φυτό όπως είναι στην τωρινή του μορφή, αναφέρονται για πρώτη φορά από τα μέσα του 18ου αιώνα στο Βέλγιο. Σημειώνεται επίσης ότι παρόμοιοι τύποι αυτού του λαχανικού είχαν χρησιμοποιηθεί ήδη για καλλιεργητικούς σκοπούς από το Μεσαίωνα.
Το λάχανο Βρυξελλών σε αντίθεση με το κοινό λάχανο, αντί να σχηματίζει μια μεγάλη κεφαλή, παράγει μεγάλο αριθμό μικρών κεφαλών στις μασχάλες των φύλλων, κατά μήκος ενός βλαστού που φτάνει σε ύψος 0,60-1,00 μ. Τα κεφαλάκια σχηματίζονται σταδιακά από τα κατώτερα φύλλα και προοδευτικά με την ανάπτυξη του φυτού και την παραγωγή νέων φύλλων στα νεότερα φύλλα. Συνήθως κάθε φυτό μπορεί να παράγει μέχρι 100 «κεφαλάκια». Υπάρχουν ποικιλίες λάχανου Βρυξελλών που διαφέρουν στο ύψος του στελέχους, την συνεκτικότητα των κεφαλιών, το μέγεθος, το σχήμα, την ένταση του χρώματος την περίοδο συγκομιδής αλλά κα και το ύψος της παραγωγής.
Ειδικές πληροφορίες καλλιέργειας
- Ύψος φυτού (cm): 80
- Μέγεθος καρπού: μεσαίο
- Τύπος ανάπτυξης: όρθια
- Σπόροι ανά γραμμάριο: 350-400
- Διάρκεια βλαστικότητας σπόρων (έτη): 5-6
- Ενδεικτική θερμοκρασία ανάπτυξης (οC) : 15-26
- Ποσότητα φύτευσης ανά τετραγωνικό (g): 0,1-0,2
- Ενδεικτική απόδοση ανά τετραγωνικό (kg): 1-5
Οδηγίες φύτευσης
Η φύτευση αν και μπορεί να γίνει και απευθείας στο λαχανόκηπο, προτιμάται η σπορά πρώτα σε σπορεία και η μετέπειτα μεταφύτευση των φυτών στην οριστικής τους θέση. Εναλλακτικά μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμα φυτά από το εμπόριο. Τα φυτά είναι έτοιμα για μεταφύτευση περίπου 40 μέρες μετά την σπορά τους στα σπορεία. Η μεταφύτευση των φυτών στο λαχανόκηπο μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και τον Ιούλιο. Κατά την μεταφύτευση επιλέγονται ομοιόμορφα, καλά ανεπτυγμένα και υγιή φυτά. Η φύτευση γίνεται κατά προτίμηση τις απογευματινές ώρες και ακολουθεί αμέσως πότισμα ή προηγείται πότισμα και τα φυτά τοποθετούνται στο έδαφος πριν στραγγίσει το νερό.
Πότισμα
Είναι φυτό που έχει ανάγκη από τακτικές αρδεύσεις ώστε να διατηρείται διαρκώς η υγρασία του εδάφους. Γενικά οι ανάγκες σε νερό αυξάνουν με την αύξηση των φυτών και την άνοδο των θερμοκρασιών, καθώς τα λαχανάκια Βρυξελλών λατρεύουν να μεγαλώνουν στον ήλιο.
Λίπανση
Κατά την προετοιμασία του εδάφους, πριν τη φύτευση ή μεταφύτευση για το λαχανάκι Βρυξελλών, ενσωματώνουμε οργανικό λίπασμα για λαχανικά 9-5-3 πλούσιο σε άζωτο ή ακτιβοζίνη για πράσινα φυτά και ανάπτυξη. Η λίπανση πρέπει να γίνεται μία φορά το μήνα. Να σημειωθεί πως: Οι πρώιμες ποικιλίες έχουν μικρές απαιτήσεις σε λίπανση και απαιτούν μόνο την προσθήκη οργανικής ουσίας κατά την προετοιμασία του εδάφους. Οι μεσοπρώιμες ποικιλίες έχουν λίγο μεγαλύτερες απαιτήσεις και ίσως χρειαστούν μία λίπανση με οργανικό λίπασμα για λαχανικά 10-15 μέρες μετά τη μεταφύτευση των φυτών στο λαχανόκηπο. Οι όψιμες ποικιλίες έχουν τις μεγαλύτερες απαιτήσεις και χρειάζονται 2-3 λιπάνσεις με οργανικό λίπασμα ανά 10-15 μέρες.
Συγκομιδή
Η συγκομιδή ξεκινάει το φθινόπωρο και συνεχίζεται μέχρι τις αρχές του χειμώνα. Πρώτα ωριμάζουν τα λαχανάκια που βρίσκονται στη βάση του φυτού και στη συνέχεια τα πιο πάνω. Έτσι και η συγκομιδή γίνεται από κάτω προς τα πάνω. Τα λαχανάκια που είναι έτοιμα για να συγκομιστούν έχουν διάμετρο 2,5-5 cm, είναι σφιχτά, διατηρούν τη συνεκτικότητά τους και έχουν το χαρακτηριστικό έντονο πράσινο χρώμα.
Χρήσιμα TIPS
- Το λαχανάκι Βρυξελλών, αν πρόκειται να καταναλωθεί άμεσα μετά τη συγκομιδή τους, τοποθετούνται στο ψυγείο. Ο καλύτερος τρόπος για τη συντήρησή τους στο ψυγείο είναι σε πλαστική σακούλα για τρόφιμα. Ακόμα καλύτερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σακούλες για τρόφιμα που έχουν τη δυνατότητα αφαίρεσης του αέρα. Η σακούλα βοηθάει στη διατήρηση της υγρασίας ώστε τα λαχανικά να διατηρήσουν τα χαρακτηριστικά και τη γεύση τους για μεγαλύτερο διάστημα. Με αυτό τον τρόπο, συντηρούνται στο ψυγείο για 7-10 μέρες.
- Στην κατάψυξη μπορούν να συντηρηθούν για 8-12 μήνες, σε θερμοκρασία κάτω από τους -18 ο C και πριν την τοποθέτησή τους στην κατάψυξη πρέπει να πλυθούν.
- Αν συντηρηθούν στην κατάψυξη για μεγάλο διάστημα είναι πολύ πιθανό να χάσουν το χρώμα τους. Για να μην αποχρωματισθούν, πριν από την τοποθέτησή τους στην κατάψυξη ζεματίζονται για 1-3 λεπτά σε νερό που βράζει. Στη συνέχεια ξεπλένονται με κρύο νερό για να κρυώσουν, τοποθετούνται σε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν και τέλος μπαίνουν στην κατάψυξη.
- Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το λαχανάκι Βρυξελλών και όλα τα φυλλώδη λαχανικά, που διατηρούνται στην ψύξη πρέπει να πλένονται πριν καταναλωθούν και όχι πριν τοποθετηθούν στο ψυγείο. Διαφορετικά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μαραθούν και να σαπίσουν πρόωρα.
Διευκρινήσεις
- Πρόκειται για απλή ποικιλία σπόρου. Μπορείτε να κρατήσετε σπόρους από τα φυτά και να τους σπείρετε.
- Η συσκευασία γίνεται με εγγύηση διασφάλισης ποιότητας και όλες οι συσκευασίες έχουν ημερομηνία λήξης.
- Ο αεροστεγώς κλεισμένος φάκελος αλουμινίου σας εγγυάται τη βλαστικότητα/φυτρωτικότητα των σπόρων.
- Οι πληροφορίες της καλλιέργειας είναι ενδεικτικές. Μπορεί να υπάρχουν πιθανές αποκλίσεις από τις παραπάνω πληροφορίες.