- Συσκευασία: Φάκελος, Φάκελος Gemma
- Εποχή σποράς: Καλοκαίρι, Φθινόπωρο
- Μήνας σποράς: Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος
- Μήνας συγκομιδής: Νοέμβριος, Δεκέμβριος
Γενικές πληροφορίες
Η λαχανίδα είναι σταυρανθές λαχανικό και θεωρείται ως superfood του λαχανόκηπου, που αρκετοί θυμόμαστε από τον κήπο της γιαγιάς μας με την ονομασία λαχανίδα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θρεπτικό λαχανικό που καλλιεργείται για τα τραγανά φύλλα του με την ιδιαίτερη γεύση που θυμίζει καρύδι και τα τελευταία χρόνια αποκτά νέους φανατικούς θαυμαστές. Σε αντίθεση με τα λάχανα, η λαχανίδα δεν δημιουργεί κεφαλή και τα φύλλα της είναι μακριά, έχουν ανάγλυφη κυματιστή επιφάνεια και χρώμα πράσινο με λευκές ή μωβ νευρώσεις. Έχει υψηλή διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, σε μέταλλα, σε φυτικές ίνες και σε αντιοξειδωτικά στοιχεία.
Ειδικές πληροφορίες καλλιέργειας
- Ύψος φυτού (cm): 50/60
- Ωριμότητα: όψιμο
- Σπόροι ανά γραμμάριο: 300-350
- Διάρκεια βλαστικότητας σπόρων (έτη): 5-6
- Ενδεικτική θερμοκρασία ανάπτυξης (οC): 15-26
- Ποσότητα φύτευσης ανά τετραγωνικό (g): 0,1-0,2
- Ενδεικτική απόδοση ανά τετραγωνικό (kg): 1-5
Οδηγίες φύτευσης
Η λαχανίδα είναι λαχανικό ιδιαίτερα ανθεκτικό στο κρύο, ακόμα και όταν επικρατεί παγετός. Στις δροσερές περιοχές η λαχανίδα αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες θέσεις, ενώ στις ζεστές περιοχές της νότιας Ελλάδας, ιδανικές είναι οι ημισκιερές θέσεις του λαχανόκηπου. Η ιδανική θερμοκρασία για την καλλιέργεια της λαχανίδας είναι μεταξύ 15-20 οC και η εμφάνιση χαμηλών θερμοκρασιών βελτιώνει τη γεύση της. Η φύτευση γίνεται τέλος του καλοκαιριού μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Σε ορεινές περιοχές της Ελλάδας, μπορεί να φυτευτεί και στις αρχές της άνοιξης. Η καλλιέργεια γίνεται είτε με σπόρο, είτε με έτοιμα φυτά και μπορεί να γίνει ακόμα και σε υπερυψωμένα παρτέρια. Επίσης μπορεί να φυτευτεί και σε γλάστρα, αρκεί να τοποθετήσουμε τη γλάστρα σε θέση με αρκετή ηλιοφάνεια. Στη βάση της, μπορούμε να τοποθετήσουμε διογκωμένη άργιλο για καλύτερη αποστράγγιση του νερού.
Πότισμα
Η λαχανίδα χρειάζεται αρκετή εδαφική υγρασία και είναι απαιτητική σε πότισμα. Πάντα όμως ποτίζουμε μόνο όταν στεγνώνει το χώμα, καθώς η υπερβολική υγρασία, μπορεί να οδηγήσει σε μυκητολογικές ασθένειες και σάπισμα της ρίζας.
Λίπανση
Μία φορά το μήνα, δηλαδή κάθε 20 με 30 ημέρες, ενσωματώνουμε οργανικό λίπασμα για λαχανικά ή την Βιολογική ακτιβοζίνη για πράσινα φυτά.
Συγκομιδή
Η συγκομιδή γίνεται όταν τα φύλλα φτάνουν στο μέγεθος της παλάμης του χεριού, δηλαδή δυόμιση μήνες μετά τη σπορά ή ενάμιση μήνα μετά τη μεταφύτευση. Μπορούμε να κόψουμε νωρίτερα τα νεαρά φύλλα, αν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες. Τα φύλλα που χρησιμοποιούνται για μαγείρεμα, είναι αυτά που βρίσκονται στη βάση του φυτού.
Χρήσιμα TIPS
- Η συντήρηση της λαχανίδας γίνεται όπως τα περισσότερα πράσινα λαχανικά μέσα σε νάιλον σακούλα που τοποθετούμε στο ψυγείο.
- Αν κόψουμε μαζί με το φύλλο και το μίσχο του, η λαχανίδα μπορεί να διατηρηθεί στη συντήρηση σίγουρα για μία εβδομάδα.
- Αν κόψουμε τα φύλλα της λαχανίδας και τα βάλουμε σε βραστό νερό για 1-2 λεπτά, μπορούμε να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη του ψυγείου για αρκετούς μήνες μέχρι και ένα χρόνο.
- Αποφεύγουμε να κόβουμε τα φύλλα της κορυφής, ώστε το φυτό να συνεχίσει να δίνει νέα συγκομιδή.
- Η λαχανίδα τρώγεται φρέσκο σε σαλάτες, ειδικά με σπανάκι, ή μπορεί να γίνει βραστό, όπως τα χόρτα, και να το απολαύσουμε με λεμόνι και χοντρό αλάτι.
- Μπορεί να τηγανιστεί και να γίνει τσιπς, να χρησιμοποιηθεί σε πίτες και σε ομελέτες.
- Μπορούμε να φτιάξουμε smoothies!
Συνταγή smoothie με λαχανίδα, σπανάκι και ακτινίδιο. Πλούσιο σε βιταμίνη Α, C και για την τόνωση του ανοσοποιητικού. Θα χρειαστείτε:
-1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο σπανάκι και λαχανίδα,
-1 ½ φλιτζάνι αμυγδαλόγαλα χωρίς ζάχαρη,
-1 ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο ανανά, μάνγκο και ακτινίδιο,
– ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο τζίντζερ, τον χυμό μισού λεμονιού.
Βάλτε το σπανάκι, τη λαχανίδα και το αμυγδαλόγαλα στο μπλέντερ, προσθέστε τα φρούτα, το τζίντζερ και το λεμόνι και χτυπήστε μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
Διευκρινήσεις
- Πρόκειται για απλή ποικιλία σπόρου. Μπορείτε να κρατήσετε σπόρους από τα φυτά και να τους σπείρετε.
- Η συσκευασία γίνεται με εγγύηση διασφάλισης ποιότητας και όλες οι συσκευασίες έχουν ημερομηνία λήξης.
- Ο αεροστεγώς κλεισμένος φάκελος αλουμινίου σας εγγυάται τη βλαστικότητα/φυτρωτικότητα των σπόρων.
- Οι πληροφορίες της καλλιέργειας είναι ενδεικτικές. Μπορεί να υπάρχουν πιθανές αποκλίσεις από τις παραπάνω πληροφορίες.