- Συσκευασία: Φάκελος, Φάκελος Gemma
- Εποχή σποράς: Άνοιξη
- Μήνας σποράς: Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος
- Ημέρες συγκομιδής μετά τη σπορά: 80 από μεταφύτευση
Γενικές πληροφορίες
Η τομάτα αποτελεί το αγαπημένο κηπευτικό, καθώς είναι πολύ δημοφιλές σε όλες τις κουζίνες του κόσμου ως φρέσκο λαχανικό ή με τη μορφή κόκκινης σάλτσας. Εφοδιάζει τον ανθρώπινο οργανισμό με θρεπτικά στοιχεία και πλήθος βιταμινών, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών ουσιών.
Ειδικές πληροφορίες καλλιέργειας
- Ποικιλία: Red cherry
- Σχήμα καρπού: στρογγυλό
- Βάρος καρπού (g): 20/30
- Τύπος: επιτραπέζια, αναρριχώμενη
- Σπόροι ανά γραμμάριο: 300-400
- Διάρκεια βλαστικότητας σπόρων (έτη): 4-5
- Ενδεικτική θερμοκρασία ανάπτυξης(οC): 20-28
- Ποσότητα φύτευσης ανά τετραγωνικό (g): 0,2
- Ενδεικτική απόδοση ανά τετραγωνικό (kg): 3-7
Η τομάτα Red cherry είναι ιδανική για νωπή κατανάλωση και σαλάτα, με σχήμα στρογγυλό και βάρος 35-40 g. Είναι κατάλληλη ποικιλία για υπαίθρια και θερμοκηπιακή καλλιέργεια. Μπορεί να συγκομιστεί όλο το τσαμπί, αφού τα τοματάκια είναι ελαφριά και να διατηρηθεί στο ψυγείο για μεγαλύτερο διάστημα.
Ποικιλίες
Τις ποικιλίες της τομάτας τις κατατάσσουμε σε 3 κατηγορίες:
-αναρριχώμενη,
-αυτοκλαδευόμενη (η ανάπτυξη της σταματά νωρίς) και
-ημιαναρριχώμενη (στήριξη ανά 35cm).
Μπορείτε να δείτε εδώ τις κυριότερες:
- Principe Borghese
- Red cherry
- Ace VF
- Aγ. Πέτρου
- Μarmande
- Costoluto fiorentino
- S. Marzano 3
- Rio grande
- Campbell 33
- Roma VF
- Cuor di bue
Οδηγίες φύτευσης και μεταφύτευσης
Μπορούμε να αγοράσουμε σπορόφυτα από κάποιο φυτώριο και έπειτα να τα μεταφυτεύσουμε στον κήπο ή σε ζαρντινιέρες. Οι σπόροι χρειάζονται ιδανικά θερμοκρασίες 22-25οC, σε περιβάλλον σχετικής υγρασίας για να βλαστήσουν σε 2-3 βδομάδες.
Για τα έτοιμα φυτά, πριν γίνει η μεταφύτευση, σκαλίζουμε το χώμα και το εμπλουτίζουμε με ακτιβοζίνη για πλούσιες ρίζες και μεταφυτεύσεις, για την ταχεία ανάπτυξη των ριζών. Είναι σημαντικό να προσφέρουμε στα νεαρά φυτά τομάτας σταδιακά αρκετή ηλιοφάνεια για να έχουν καλή ανάπτυξη με την φωτοσύνθεση.
Μεταφυτεύουμε από Απρίλιο – Ιούνιο. Διαλέγουμε ένα σημείο που περίπου 7 ώρες ή περισσότερες της μέρας θα έχει ηλιοφάνεια. Αυτό βοηθά τους καρπούς να γίνουν εύγευστοι και να έχουν ζωηρό χρώμα.
Πότισμα
Θα πρέπει να εκτιμήσουμε σωστά τη συχνότητα και τη ποσότητα του νερού, έχοντας υπόψη τον τύπου του εδάφους αν ‘’κρατάει’’ νερό, τις καιρικές συνθήκες (αυξάνουμε όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία) και το μέγεθος του φυτού. Το χώμα δε θα πρέπει να είναι συνέχεια υγρό, διότι υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης μυκήτων. Φροντίζουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά τα φυτά της τομάτας, ειδικά στα αρχικά στάδια, γιατί με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσουν αδύνατο επιφανειακό ριζικό σύστημα και δεν θα αναπτυχθούν σωστά.
Κατά την διάρκεια της ανθοφορίας, τα φυτά της ντομάτας χρειάζονται σχετικά μικρές ποσότητες νερού. Το υπερβολικό πότισμα σε αυτό το στάδιο μπορεί να προκαλέσει πτώση των ανθέων. Συνήθως, την περίοδο της άνοιξης ποτίζουμε τις τοματιές μας 2 φορές την εβδομάδα ενώ την περίοδο καρποφορίας της τομάτας, την καλοκαιρινή περίοδο, οι τοματιές μας χρειάζονται περισσότερη ποσότητα νερού και ποτίζουμε κάθε 2 μέρες. Σε περίοδο καύσωνα, το πότισμα πρέπει να είναι καθημερινό.
Λίπανση
Η τομάτα έχει σημαντικές ανάγκες σε λίπανση, για να δώσει πλούσια καρποφορία και παραγωγή ζουμερών καρπών. Κατά τη βασική λίπανση, προσθέτουμε ακτιβοζίνη για κηπευτικά και επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή μία φορά το μήνα. Επίσης, η προσθήκη καλίου βοηθά στη παραγωγή μεγάλων καρπών.
Εχθροί και ασθένειες
Ένα συχνό πρόβλημα που συναντάμε στην καλλιέργεια της τομάτας είναι το μαύρισμα στο κάτω μέρος του καρπού. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό και ως “τάπα” ή ξηρή κορυφή και οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη ασβεστίου. Προσθέτουμε συμπληρωματικά, ειδικό βιολογικό λίπασμα ασβεστίου-μαγνησίου . Για την αντιμετώπιση των εντόμων που προσβάλλουν την καλλιέργεια της τομάτας, όπως βρωμούσες, μελίγκρα και αλευρώδεις, χρησιμοποιούμε ανάμεσα στα φυτά οικολογικές παγίδες εντόμων Gemma, που προσελκύουν με το έντονο κίτρινο χρώμα τους και παγιδεύουν με την ειδική ανθεκτική κόλλα τους.
Χρήσιμα TIPS
- Οι τομάτες διατηρούνται εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία δωματίου με σχετική υγρασία. Τομάτες με μαλακή φλούδα, διατηρούνται ώριμες για 3-4 μέρες, ενώ με σκληρή φλούδα μέχρι και 1 εβδομάδα.
- Μπορούμε να κόψουμε άγουρες τις τομάτες με πρασινοκόκκινο χρώμα, για να τις διατηρήσουμε ακόμα περισσότερο και να τις αφήσουμε σε φυσικές συνθήκες.
- Μπορούμε να διατηρήσουμε τις τομάτες περισσότερο καιρό αφήνοντας στον ήλιο να αποξηραθούν, να τις κάνουμε λιαστές και να τις συντηρήσουμε σε βάζα με ελαιόλαδο.
Έξτρα πληροφορίες
- Η τομάτα είναι φυτό της οικογένειας των Solanaceae και με την πατάτα έχουν το 92% των γονιδίων τους κοινά.
- Σύμφωνα με το βιοδυναμικό ημερολόγιο, το οποίο παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι παραγωγοί στη βιολογική καλλιέργεια, η τομάτα πρέπει να σπέρνεται δύο μέρες πριν την πανσέληνο. Με αυτό τον τρόπο η παραγωγή θα είναι άφθονη.
- Τα γονίδια τη τομάτας αποκωδικοποιήθηκαν και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature τον Μάιο του 2012. 300 επιστήμονες από 14 χώρες δούλεψαν ώστε να αποκωδικοποιηθεί το γονίδιο της τομάτας. Η αποκωδικοποίηση αυτή θα οδηγήσει σε βελτιωμένες ποικιλίες ακόμα και στην μελιτζάνα και την πιπεριά. γιατί αυτά τα λαχανικά έχουν κατά το 92% των γονιδίων τους κοινά!
Διευκρινήσεις
- Πρόκειται για απλή ποικιλία σπόρου. Μπορείτε να κρατήσετε σπόρους από τα φυτά και να τους σπείρετε.
- Η συσκευασία γίνεται με εγγύηση διασφάλισης ποιότητας και όλες οι συσκευασίες έχουν ημερομηνία λήξης.
- Ο αεροστεγώς κλεισμένος φάκελος αλουμινίου σας εγγυάται τη βλαστικότητα/φυτρωτικότητα των σπόρων.
- Οι πληροφορίες της καλλιέργειας είναι ενδεικτικές. Μπορεί να υπάρχουν πιθανές αποκλίσεις από τις παραπάνω πληροφορίες.